Wanneer ‘ditch’ je je makeup- en/of beautyproducten?

Helaas zit aan alles een houdbaarheidsdatum, zo ook aan beautyproducten. Maar tot wanneer kan je ze nu effectief en goed gebruiken? Het is altijd goed om kritisch je makeup en beauty stash te doorlopen, want naast dat de producten vaak een houdbaarheidsdatum hebben is het ook nog een heel onhygiënisch om jaren met dezelfde producten te doen. De meeste producten hebben echt een uiterste datum tot wanneer ze stabiel, fris, mooi en goed bruikbaar blijven. De vraag hoe lang je producten nu kan bewaren had ik al een tijd en besloot daarom onderzoek te doen. In dit artikel heb ik de meeste makeup- en beautyproducten zo overzichtelijk mogelijk een uiterste houdbaarheidsdatum gegeven.

IMG_2461Concealer: Na 1 jaar doet een concealer niet meer wat hij beloofde te doen. De meeste concealers komen niet in een pompflacon, maar moet je met je handen of kwast aanbrengen. Ook omdat je dit product vaak dubble dipt, kunnen deze producten een fijne broedplaats voor bacterien zijn. Schone kwasten en/of handen zijn sowieso een must, maar op het moment dat je merkt dat er een gek luchtje aan je product komt of als de samenstelling verandert, is het tijd je product te vervangen.

 

image2Lipgloss: Na 6 maanden tot 1 jaar verdient dit product ook een plekje in je prullenbak en mag er een nieuwe voor in de plaats komen. OP het moment dat je een blaasje of een koortslip hebt is het aan te raden al je lipproducten direct weg te gooien. Je loopt het risico dat je de bacterie in stand houdt door je product te blijven gebruiken. Omdat je dit net als mascara dubble dipt, zou je het echt na een jaar weg moeten gooien in verband met de hygiene. Ook als je je product gek vindt ruiken of als de kleur verandert, is het hoog tijd voor de prullenbak.

 

Foundationimage: (vloeibare) Foundation kan je het beste na 6 tot 12 maanden weggooien. Na enkele maanden kan foundation al de eigenschap hebben van groei van bacteriën. Wanneer je merkt dat je product dik of anders aanvoelt, klonterig wordt of juist heel dun is het tijd je foundation te vervangen. Er is zelfs al eens de vleesetende bacterie streptokokken aangetroffen op foundation. Die wil je niet hebben op je foundation! Gelukkig komen de meeste foundations in pompflacons, dus hiermee verleng je al de levenduur. Door met schone handen, spons of kwast het product aan te brengen is het risico nihil. Ook moet foundation op een droge, koele plaats bewaard worden.

 

IMG_2467Liquid liners: Na 6 tot 12 maanden kan je deze producten beter vervangen. Wanneer je merkt dat het product in samenstelling verandert (klonterig of juist wateriger) of raar begint te ruiken, is het tijd je product weg te gooien. Ook hierbij geldt dat je met deze producten vaak dubble dipt, dus een fijne bron voor bacteriën die je niet rond of op je ogen wilt hebben!

 
IMG_2472Mascara: Na 3 maanden kan je beter je mascara vervangen voor een nieuw exemplaar. Ik moet zeggen dat ik eigenlijk nooit langer met mijn mascara doe. Maar na 3 maanden begint je mascara uit te drogen en te klonteren wat weer kan leiden tot infectie aan je ogen. Omdat mascara een liquid is, is het veel vatbaarder voor de groei van bacterien, helemaal omdat je dubble dipt. Ook het hergebruiken van je favoriete mascarabrush is niet aan te raden.

 
IMG_2468Oogpotlood: Met dit product kan je ongeveer 1 jaar doen. Het is aan te raden om je potlood te slijpen voor elk gebruik. Hiermee zorg je ervoor dat je er wellicht langer in tijd mee kunt doen, maar misschien ben je er dan ook sneller doorheen. Voor mij persoonlijk wel een goed alternatief omdat ik geen dagelijkse gebruiker ben van oogpotlood.

 
IMG_2469Blush/ Bronzer/ oogschaduw: Hier kan je ongeveer 18 maanden plezier van hebben alvorens de kleur verandert. Omdat je deze producten ook op je gezicht en vlakbij je ogen aanbrengt, loop je ook hier een risico op infecties. Daarnaast, als je je kwasten niet met grote regelmaat reinigt, is dit ook een bron voor bacteriën.

 
IMG_2475Overige poeders: Hiervoor geldt het zelfde als bovenstaande bullet (blush, bronzer, oogschaduw), maar poederproducten bevatten de minste waarde aan water wat het voor bacterien veel moeilijker maakt te groeien. Maar de kwasten, applicators en dergelijke, die je gebruikt voor het aanbrengen van deze producten kunnen roet in het eten gooien. Zeker bij dagelijks gebruik, is het zeer aan te raden deze minstens 1x per week goed te reinigen en te desinfecteren.

 

all1Dag-/nachtcrème: Men zegt dat je gezichtscreme 1 jaar kunt bewaren, maar als je de gebruiksaanwijzing van veel cremes leest, is het beter om maximaal 6 maanden met je creme te doen. Het verliest simpelweg haar werking en de substantie van de creme wordt aanzienlijk anders. Dit heeft ook te maken met het zuurstofgehalte wat zich in de pot bevindt. Ook hangt het er nog vanaf of je met je vingers de creme eruit haalt of dat het een pompflacon is. Als het vingerwerk is, is het ook nog eens onhygienisch in verband met de bacterien die dan in alle vreugde kunnen groeien. Niet okee dus! Maar gelukkig smeer je de meeste cremes 1 a 2x per dag, dus een jaar doen met je gezichtscreme is bijna niet mogelijk tenzij je literpotten hebt ;-).

 

IMG_2473Lippenstift: Na ongeveer 18 maanden kan je beter je lippenstift weggooien. Je zal zien dat er dan verkleuring optreed en dat er een luchtje aan komt. Dit zijn de signalen dat je beter nieuwe lippenstift kan aanschaffen. Ook hiervoor geldt, hoe langer je je lippenstift houdt, des te meer bacteriën hun eigen leven kunnen gaan leiden op je lippenstift. Dus naast dat het voor je kleur geen goed doet, is het ook nog eens heel onhygiënisch!

 

zonnebrand_pic16Zonnebrand: Over zonnebrand wordt meestal gezegd dat je hier 1 jaar mee kunt doen. Vaak staat er een houdbaarheidsdatum vermeld op de verpakking van het product waarvan aan te raden is dit na te leven, maar op het moment dat je merkt dat er een raar luchtje aan zit, moet je je product echt weggooien. De werking van het product is dan gereduceerd, wat weer tot verbranding (met de nodige gevolgen) kan leiden. Om de levensduur iets te verlengen, maar niet langer dan de vermelde houdbaarheidsdatum, is het bewaren op een koele en droge plaats.

 

image1Nagellak: Tussen 1 en 2 jaar is de werking van de nagellak substantieel verminderd. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je het dan niet meer kan gebruiken. Maar geinfecteerde nagellak kan tot nare infecties leiden. Ook met dit product doe je vaak een dubble dip en het kan zijn dat je de applicators voor bijvoorbeeld nail art besmet zijn. Werk daarom altijd met schone handen en tools en vervang je nagellak op het moment dat de samenstelling verandert of wanneer er een raar luchtje aankomt.

 

Carlijn ter Braak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *